Bu atölyede tasarım ve sanat eseri üretiminde başvurulan tasarım öge ve ilkelerinin üretim sürecini neden ve nasıl etkilediği sorularına cevaplar aranır. Kuramsal alt yapıyı destekleyici temel sanat eğitimiyle ilgili kavramlar, tasarım sürecini etkileyen öncü isimler/ekoller/akımlar ve ilham verici diyolaglar bu…
Devamını OkuUygulamalı Temel Tasarım Atölyesi
Seramik obje tasarımı dersi kapsamında en temel seramik şekillendirme tekniklerinden biri olan plaka tekniğiyle obje şekillendirilecektir. Şekillendirilen obje üzerinde; astar, doku transfer ya da sgrafitto dekorları uygulanarak çalışmalar tamamlanacak, bisküvi pişirimlerinin ardından sır uygulaması yapılarak 1040 ⁰C’de pişirimleri gerçekleştirilecektir. Tüm…
Devamını OkuSeramik Obje Tasarımı
Ebru, kitreyle yoğunlaştırılmış su üstünde, özel hazırlanmış boyalarla oluşturulan desenlerin kağıt üzerine geçirilmesi yoluyla yapılan bir süsleme sanatıdır. Ebru aklın ve tecrübenin gönülle buluştuğu bir sanattır. Aşk ile icra edildiği vakit, gösterilen çabalar, çekilen zahmetler rahmete dönüşür ve ancak o…
Devamını OkuEbru Sanatı
İslâm Medeniyetinin en önemli unsuru olan hat sanatında kufi yazının serüvenine tanıklık edeceğiz. Kadim kufi ile başlayan bu serüvende yaşanan gelişmeleri incelerken, yazının kültürel ve coğrafi değişimlerindeki detaylar da değerlendirilecektir. Kufi yazının çeşitleri, uygulama alanları ve Türk-İslâm dünyasındaki yeri bu…
Devamını OkuHüsn-i Hat
Çoğu zaman farkında olmasak bile hayatımızda siyasal bir alan yer almaktadır. Hatta birçok düşünüre göre insan siyasal bir varlıktır. Siyaset alanında başta devlet olmak üzere birçok kurum ve süreç bulunmaktadır. Yaklaşık 2500 yıldır bu kurum ve süreçlere ilişkin önemli bir…
Devamını OkuSiyaset Bilimi Teorileri
Bu ders kapsamında insan ve doğası, psikolojik danışma kuramlarının insanı ele alışı ve davranış açıklamaları ele alınıp insan ve davranışına yönelik genel bir anlayış oluşturulacaktır. Bu anlayış doğrultusunda kişilerarası ilişki problemleri, gündelik ilişkide temel iletişim becerilerinin ve psikoterapötik becerilerin kullanımına…
Devamını OkuPsikolojinin Temel Meseleleri
Bu derste İslâm dininin doğru anlaşılmasında kilit role sahip olan kavramlar ele alınarak bunların Kur’an, Sünnet ve İslâm ilim geleneğindeki doğru anlamları üzerinde durulacaktır. Söz konusu kavramları yanlış anlamanın yol açabileceği olumsuz sonuçlardan söz edilerek, buna ilişkin modern zamanlarda yaşanan…
Devamını OkuDin ve İdrak: Kavramlar, Anlayışlar ve İzahlar II
Günlük hayatta bilinçli olarak kullanmadığımız diyafram, akciğer, sinüs boşlukları, ağız boşluğu, karın boşluğu gibi artikülasyon mekaniğini daha aktif ve farkında olarak kullanarak ses telleri ve vokal icralar eğitilebilir. Bu eğitim tekniğine şan denir. Şan tekniğinin öğretildiği Şan dersinde katılımcılara ses…
Devamını OkuŞan ve Ses Eğitimi
“Şarkı nasıl söylenir? Şarkı söylerken nasıl nefes almalıyım? Şarkıları nasıl daha güzel söylerim? Müzik bilmiyorum ama şarkı söyleyebilir miyim?” gibi tüm sorulara hem izahlı hem de uygulamalı olarak cevap aranacak bu ders, beş hafta boyunca T.C. Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği…
Devamını OkuŞarkı Söyleme Tekniği
İbnü’l-Arabî’nin ahlak anlayışı ontik bir zemin üzerine inşa edilmiştir. Bu zeminin karakteristiği ise Hakk’ın ilahî isimler aracılığıyla yaratması ve yaratmanın sürekliliği ve yenilenmesidir. Bu çerçevede İbnü’l- Arabî’nin sisteminde dinamik ahlaka yer verildiği görülmektedir. Dinamik ahlak tasavvurunu izah etmede “hulk-ı cedit”…
Devamını Okuİbnü’l-Arabî’de Dinamik Ahlâkın Temelleri
Modern dönemde İslâm felsefesi tarihiyle ilgili çalışmaların gözde konularının başında Gazzâlî ve onun felsefe eleştirisi gelmektedir. “Tehâfütü’lfelâsife” (Filozofların Tutarsızlığı) başta olmak üzere, Gazzâlî’nin kariyeri boyunca kaleme aldığı pek çok eserinde yer verdiği felsefe eleştirisi, onun otobiyografik mahiyetteki “el-Munkız mine’d-dalâl ve’l-mufsıh…
Devamını OkuGazzâlî ve Felsefe: Munkız Bağlamında Yeni Bir Okuma
Bu derste İbn-i Sina felsefesinin İslâm öncesi dönemden gelen felsefi birikimin yeniden değerlendirilmesi, yorumlanması ve varlık düşüncesi bağlamında aşılması teşebbüsü olduğu ortaya konulacaktır. Bu bağlamda İslâm felsefesi geleneği İbn-i Sina ile birlikte yeni varlık düşüncesine ulaşmayı ve kendinden sonraki dönemde…
Devamını Okuİbn-i Sina’da Varlık ve Bilgi Anlayışı